Információs Technológia

IT BLOG

Kibertámadások Ukrajna ellen

2022. május 20. 13:47 - RottenBiller

A biztonsági szakértők ugyanolyan fontos szereplőivé váltak a háborúnak, mint a frontvonalban harcoló katonák

 cyber-security-1.jpg

 

A biztonsági kutatók szerint Ukrajnát kibertámadások érik. Rosszindulatú programokkal és félretájékoztatási kampányokkal támadják az országot Orosz és Fehérorosz részről. Eddig a legátfogóbb módszereket alkalmazták a Mandiant biztonsági cég kutatása szerint.

 

Úgy fogalmaznak, hogy a támadásokat a taktikai és stratégiai célok elérésére, amelyek közvetlenül kapcsolódnak magához a konfliktushoz. "Bár ezek a műveletek túlméretezett fenyegetést jelentettek Ukrajnára, fenyegették az Egyesült Államokat és más nyugati országokat is" – a kutató szerint.

 cyber-security-2.jpg

Orosz hackereket vádoltak az Ukrán kormány weboldalának megtámadásával és manipulálásával, amely azelőtt történt, hogy Oroszország megszállta volna az országot. Pont egy nappal február 24-előtt, amikor a támadás történt, az ukrán Különleges Kommunikáció és Információvédelmi Állami Szolgálat azt nyilatkozta, hogy a Külügyminisztérium, a Védelmi Minisztérium és a Biztonsági Szolgálatok és számos más bank weboldalai DDoS támadást tapasztaltak.

 

A támadások azóta is folyamatosak. "Az összehangolt információs műveletek elszaporodtak, kezdve a kiber-alapú információs műveletektől, beleértve azokat is, amelyek egybeestek a bomlasztó és pusztító kiberfenyegetési tevékenységgel, az összehangolt és nem hiteles fiókhálózatokat kihasználó kampányokig, hogy népszerűsítsék a koholt tartalmakat és a kívánt narratívákat a különböző közösségi média platformokon, webhelyeken és fórumokon"

 cyber-security-3.jpg

Az ESET dokumentálása szerint a CaddyWiper, a Junkmail rosszindulatú programokat használják a támadásban. Utóbbit egy órával azelőtt használták, mielőtt Zelenszkij beszédet mondott volna az amerikai kongresszusban.

 

A rosszindulatú programok nem az egyetlen eszköze a támadásnak. Olyan hamis üzenek indítása és terjesztése, mely szerint Ukrajna megadja magát félretájékoztatási kampánynak minősül, amelyek szintén a kibertámadáshoz tartoznak. A hamis narratíva a menekültekről és más félretájékoztatási kampány célja, az „orosz stratégiai érdekek agresszív védelme”.

 cyber-security-4.jpg

Brad Smith a Microsoft elnöke szerint, ahogyan az első világháborúban a légierők megjelenése jelentette a csata új eszközét, az Ukrajna elleni orosz háború felszínre hozta és valós időben mutatja meg, hogy a hadviselés új formája az új technológiák bevonásával történik. A kiberhadviselés bevett eszközzé vált és a biztonsági szakértők ugyanolyan fontos szereplőivé váltak a háborúnak, mint a frontvonalban harcoló katonák.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5117836107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.05.21. 10:41:52

Ha az ukánok helyében lkennék, akkor kegyetlenül visszavágnék a ruszliknak. Mondjuk elküldeném 100 ezer moszkvainak az fake emailt, miszerint "A Kreml melletti boltban ma van kenyér!" vagy "Jasznoje Szeloban ma korlátlanul lehet benzint venni!".

Aztán csak röhögnék ahogy 100 ezernyi ruszki indul ostromra nagyhiába a Kremlhez meg Jasznoje Szeloba.
Putyin meg még lövetne is a népre, ha meglátná, hogy gyünnek a forradalmárok!
süti beállítások módosítása