Információs Technológia

IT BLOG

SEO TRENDEK 2022 (5.rész)

2022. március 31. 09:46 - RottenBiller

Mobilbarát weboldal

seo-trendek-2022-mobilbarat-weboldal-01.jpg

Régi hír: Legyen mobilbarát weboldalad!

Régi hír, hogy a weboldalnak megfelelően kell megjelennie a mobil telefon kijelzőjén. Sok szakember tud róla, hiszen 2018-ban bevezetésre került a mobil first indexing szemlélet. Ez az elv tartalmazza, hogy ha a webhelyedet optimalizálod mobilra, akkor növeled a valószínűségét annak, hogy magasabb rangsorolású lesz a keresési eredmények között.

Fontos információ, hogy ha mind asztali, mind mobil verziója van a webhelynek, akkor a Google bot először feltérképezi a mobil verziót annak során, amikor eldönti, hogy rangsorolja az oldalt.

Nem meglepő, hogy a mobil optimalizálás fontos SEO stratégia.

A Statista szerint a világ internet lakosságának több mint 90 százaléka használ mobil eszközt az internet eléréshez. 

2015 A Google hivatalosan rangsorolási tényezővé tette, hogy az oldal mennyire mobilbarát
2019 A Google bevezeti a mobil-első indexelést, ami azt jelenti, hogy a keresőmotor elsősorban a webhely mobil verzióját vizsgálja
2025 Becslések szerint az internethasználók 75%-a kizárólag mobileszközön éri el az internetet

Hogyan alkottuk meg a mobiltelefont?

A rádiótelefonok hosszú története a második világháborúig nyúlik vissza. A hadsereg rádióhullám alapú telefon összeköttetést kezdett alkalmazni. A mobiltelefonok technológiájának elméletét 1947-ben a Bell Labs mérnökei fejlesztették az AT&T-nél. A kézi rádiótelefonok 1983-óta érhetőek el.

1945-ben készítették el a mobiltelefonok 0G generációját. Hivatalosan ezeket a telefonokat nem sorolják a mobiltelefonok közé.
1970-ben Amos Bell feltalálta a hívásátadást, ez lehetővé tette, hogy beszélgetés közben több cellán is áthaladhasson. A Motorola mérnöke Martin Cooper volt az első gyakorlatban is használható kézi telefon feltalálója.

1973. április 4-án kezdeményezte Martin Cooper az első mobilhívást, a Motorola Kommunikációs Divíziójának igazgatója felé.

1980-as évek első felében hozták létre az 1G generációt, amely az első, teljesen automatikus celluláris hálózatot jelentette.

A 3G-s készülékek MMS küldése mellett videóhívások lebonyolítására is képesek. A 4G új szabvány szerint száz megabites sebesség is elérhető.

2004-ben Steve Jobs egy 1000 alkalmazottból álló csapatot nevezett ki akik a "Project Purple" (A lila terv) megvalósításán dolgoztak. Jobs az érintőképernyőben nagy lehetőséget látott.

2007. január 9-én mutatta be az iPhone-t Steve Jobs a 2007-es Macworld kiállításon.

Magyarországon 1990. október 15-én, a Westel hálózatán keresztül kezdeményezték az első mobiltelefon hívást.
1999-ben csak 1,1, millió előfizetőt tartottak nyilván, 2001-ben már 3,5 milliót, 2005 novemberében 9,14 milliót, ezen adatok szerint 100 lakosra 90,7 előfizetés jutott.

 seo-trendek-2022-mobilbarat-weboldal-02.jpg

Hogyan tudnak a webhelyek lépést tartani a különböző képernyők millióival?

Az RWD tervezés reszponzív webdesign tervezést jelent. Azt jelenti, hogy a weboldal készítés során olyan eszközöket használunk, amelynek eredményeképpen a weboldal képes lesz alkalmazkodni és a legjobb élményt nyújtani a felhasználóknak a különböző méretű kijelzőkön megjelenve. Ennek a folyamatnak szerves része, hogy a weboldal készítés során reszponzív tervezést használjunk.

A reszponzív webdesign megvalósítása CSS stíluslapok segítségével történik. Különböző beállításokat alkalmazva a képernyő méretétől függően különböző stílustulajdonságok kerülnek kiszolgálásra. A webszerkesztők munkáját segíti a reszponzív webdesign, hiszen nem kell éjjel-nappal különböző képernyőkre készített weboldalakat létrehozniuk. A vállalkozások tulajdonosait és a marketing szakemberek munkáját is megkönnyíti, hiszen egy oldal képes lesz arra, hogy optimálisan jelenjen meg a különböző méretű kijelzőkön.

Egy webhely jelenik meg minden eszközön. Akár vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező mobiltelefonról, tabletről vagy asztali gépről legyen szó. Optimálisan történik a megjelenítés, legyen szó akár a képről, a betűtípusról és más olyan elemről, amely a weboldalon szerepel. Nincsen szükség átirányításokra, így a felhasználó a lehető leggyorsabban hozzáférhet a megtekinteni kívánt tartalomhoz.

 

 seo-trendek-2022-mobilbarat-weboldal-03.png

Mit jelent az UX?

2021 nyarán került bevezetésre az oldalélmény frissítés, a hangsúly azokra a jelekre került, amelyek azt mérik, hogy a felhasználók mennyire érzékelik a weboldallal való interakció élményét a tiszta információs értéken túl. Az UX frissítés (Page Experience Update) figyelembe veszi a Core Web Vitals, a mobil-első tervezés, a biztonság és az előugró ablakok könnyű használatát is.

Az UX befolyásolja azokat a rangsorolási jeleket, amelyeket a Google figyelembe vesz a webhely hivatkozásának elhelyezésekor.

 

 

GYAKORLATI SEO

seo-trendek-2022-mobilbarat-weboldal-04.jpg

1.

Ha nincsen reszponzív webhelyed, akkor elengedhetetlen, hogy megszerezd!

Biztosítani kell, hogy a weboldal mind a mobil, mind az asztali képernyőre optimalizálva legyenek.

2.

A reszponzív megjelenésnek tartalmaznia kell a metaadatokat is.

3.

Nem szabad megfeledkezni a mobil oldal betöltési idejéről sem, mert ez kulcsfontosságú rangsorolási tényező.

 

SEO ESZKÖZÖK

 

1.

A Google megkönnyíti annak ellenőrzését, hogy mennyire hatékony a webhely mobil optimalizálása.Weboldala mobilbarát jellegű?

2.

A mobilbarát használhatóság jelentés segítségével
információkat szerezhetünk arról, hogy vannak-e problémák a mobilwebhellyel és ha igen, akkor mit tehetünk a problémák kijavítása érdekében.

 seo-trendek-2022-mobilbarat-weboldal-05.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9317793833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása