Információs Technológia

IT BLOG

Szuperszámítógépet épít Magyarország

2022. június 16. 11:49 - RottenBiller

Levente az új magyar szuperszámítógép

artificial-intelligence-3382507_1280.jpg

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium bejelentette, hogy megszülettek az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás múlt évben meghirdetett felhívásának eredményei. Magyarország elnyert egy 6 milliárd forintos forrást, amelyből 20 petaflops kapacitású szuperszámítógépet építenek.

A globális versenyképeség biztosításában a szuperszámítástechnika kulcsszerepet tölt be. Az EU ennek a felismerésnek köszönhetően indította el nagyszabású programját, a közös és a tagállami HPC képességek fejlesztése érdekében. Az EuroHPC Közös Vállalkozás jelentős forrásokkal segíti az infrastruktúra korszerűsítését, a technológia alkalmazását.

 

computer-1373684_1280.jpg

 

A hozzájárulás a magyar szuperszámítógép fejlesztéséhez és ötéves működtetéséhez a költségek több mint harmadát fedezi.

Németországban Jupiter néven készült el Európa első exa kapacitású szuperszámítógépe, amely szintén a felhívásnak köszönhetően jött létre. A görög Daedalus, az ír CASPIr és a lengyel EHPCPL érdemelt még ki támogatást. A nyerteseknek az Európai Unióval egyeztetve kell lebonyolítaniuk a közbeszerzéseket. Az új HPC kapacitásnak legalább az EuroHPC forrásból finanszírozott hányadát elérhetővé kell tenniük az európai együttműködések számára.

 

monitor-1307227_1280.jpg

 

„A nemzetközi szinten piacképes, újabb magyar technológiai és ipari fejlesztések alapfeltételeit teremtjük meg a nyáron részben elkészülő Komondorral, és a mostani döntéssel útjára induló Leventével. E beruházásoknak köszönhetően a hazai szuperszámítógépes infrastruktúra összes kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nő. A kormány és az OTP együttműködése nyomán speciális képességeink egy mesterséges intelligenciára optimalizált géppel is gyarapodnak, amelynek első hardverelemeit tavasszal adtuk át. A Levente munkabírásával közel megegyező teljesítményű svájci berendezés az első huszonötbe fér be a naprakész világméretű rangsorban. Bár a fejlődés másutt is rendkívül gyors, az új kapacitásokkal a sereghajtók közül óvatos becsléssel akár a legjobb ötvenbe ugorhatunk előre. A fejlesztés jelentőségét növeli, hogy a szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatását is lehetővé teszi majd.” – nyilatkozta a miniszter.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8817859485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása