Információs Technológia

IT BLOG

Ukrajna folyamatosan kivédi Oroszország kibertámadásait

2022. szeptember 29. 17:21 - RottenBiller

kibervedelem.jpg

 

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy Ukrajna folyamatos kibertámadás alatt áll. A biztonsági kutatók szerint Ukrajnát kibertámadások érik. Rosszindulatú programokkal és félretájékoztatási kampányokkal támadják az országot Orosz és Fehérorosz részről. Eddig a legátfogóbb módszereket alkalmazták a Mandiant biztonsági cég kutatása szerint.

 

Úgy fogalmaznak, hogy a támadásokat a taktikai és stratégiai célok elérésére, amelyek közvetlenül kapcsolódnak magához a konfliktushoz. "Bár ezek a műveletek túlméretezett fenyegetést jelentettek Ukrajnára, fenyegették az Egyesült Államokat és más nyugati országokat is" – a kutató szerint.

 

Február 24-től kezdődő Orosz inváziót követően Ukrajna folyamatos kibertámadás alatt áll, amit Oroszországnak tulajdonítanak. Ukrajna azonban folyamatosan kivédi ezeket a kibertámadásokat

 

kibervedelemii.jpg

 

 

Ukrajna folyamatosan kivédi a kibertámadásokat

 

 

 

A Petya egy rosszindulatú programcsalád, amelyet első alkalommal 2016-ban azonosítottak. A Microsoft Windows alapú rendszereket célozta meg a rosszindulatú program. A rendszerindítási rekordot ferőzte meg, amely végrehajtott egy olyan kódot, amelyik titkosította a fájlrendszer táblákat. 

 

Ez megakadályozta a Windows indulását. 2016-ban azonosították, hogy a ferztőzés egy e-mail mellékleten keresztül terjedt. 

 

A Petya egy új változatát használták 2017-ben egy globális kibertámadáshoz. Ez elsősorban Ukrajnát célozta, azonban az egész világot érte. A Google és több kormány az orosz kormány hackercsoportjait hibáztatta. 

 

A Petya név utalás az 1995-ben készített James Bond filmre, a Golden Eye történetében a Petya egyike annak a két szovjet fegyvernek, amelyek elektromágneses impulzus előállításával pusztítanak. 

 

 

 

 

Ukrajna folyamatosan kivédi a kibertámadásokat

 

 

 

kibervedelem-iii.jpg

 

A kibervédelmi szakértő szerint, “amit láttunk, az egy nagyon jelentős konfliktus a kibertérben – valószínűleg a legtartósabb és legintenzívebb kiberkampány az eddigi rekordok közül. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy ezek a kampányok nem jártak sikerrel, köszönhetően az ukrán kibervédők és szövetségeseik erőfeszítéseinek.”

 

A kibervédelmi szakértő hozzátette, hogy “ez a tevékenység a legvilágosabban bizonyítja számunkra, hogy erős és hatékony kibervédelem felállítható még egy olyan jól felkészült és erőforrásokkal rendelkező ellenféllel szemben is, mint az Orosz Föderáció.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1317943102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása