Információs Technológia

IT BLOG

Webdesign trendek (8.rész)

2022. április 16. 08:41 - RottenBiller

Brutalizmus és neo-brutalizmus

informacios-technologia-webdesign-trendek-brutalizmus-00.jpg

A Brutalizmus egy olyan építészeti stílus, amely a második világháború után alakult ki. A brutalizmus szó a francia vadállat szóból ered. Ez az építészeti stílus Európában az 50-es és a 60-as években érte el fénykorát. Mit jelent a brutalizmus? Minden gátlás nélkül lecsupaszítja a dolgokat a lényegükre.

A brutalizmus erős benyomást tesz a megfigyelőre.

 

A webdesign által megvalósított brutalizmust a nyers megjelenéssel történő kísérletezés jellemzi. A 90-es évek ihlette webes grafikák, a popkultúra motívumainak használata jellemző a brutalista stílusra. A weboldal készítők kézzel írt HTML és minimális CSS használatával inkább egyszerűbb navigációt alkalmaznak.

A brutalista webdesign azonosítható jellemzői: a nyers szöveg, rendszer által használt betűtípusok, aláhúzott hivatkozások, web-biztonságos színek alkalmazása, monokrómizmus, egyszínű hátterek, geometriai elemek, kezeletlen fényképek, szakaszok közötti elválasztó vonalak, táblázat használata.

Az olyan országok, mint az Egyesült Királyság (ahonnan a brutalizmus származik) azért fogadták el a brutalizmust, mert ez egy praktikus és olcsó módja volt a funkcionális lakások, oktatási intézmények és kormányzati épületek építésének. A Szovjetunió egy másik ország volt, amely a második világháború után brutalizmust fogadott el. Ezt azért tette, hogy kezelje a lakhatási válságot. Ez volt a módja annak is, hogy elutasítsuk a burzsoázia udvariasságát és extravagánsságát.

 

A 90-es években készült weboldalak fenntartották a brutalista stílust, tökéletes példa erre a Craigslist.

informacios-technologia-webdesign-trendek-brutalizmus-01.jpg

 

"A brutalizmust a maga robusztusságában és az aggodalom hiányában, hogy kényelmesnek vagy könnyűnek tűnjön, a brutalizmust a fiatalabb generáció reakciójának tekinthetjük a mai webdesign könnyedségére, optimizmusára és könnyelműségére."

 

A brutalista stílust élőnek kell tekinteni. Gyakran lebilincselő hatása van. A brutalizmus kulcsa az öntudatos őszinteség. A webdesignerek arra számítanak, hogy 2022-ben ez a stílus visszafogottabb és kevésbé szélsőséges formát ölt.

A neo-brutalizmus a brutalizmus nyersességét, a minimalizmus visszafogott ízlésével ötvözi, olyan webdesignt hozva létre, amelyek avantgard ügyfelek számára tökéletesek és elkerülik a brutalizmus esetleges buktatóit.

A brutalizmus mindig is a minimalizmusról és a nyersanyagokról szólt. A neo-brutalizmus a brutalizmus alapvető értékeit veszi fel, finomítja és újraéleszti azokat. Erős, merész és feltűnő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6817809183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása