Információs Technológia

IT BLOG

Webdesign trendek (2.rész)

2022. április 09. 09:34 - RottenBiller

Betűtípusok

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-01.png

A FONT szó a francia fonte szóból ered, amelynek a jelentése: olvadt, a hajdani nyomdászok ólomból öntött betűsorozatára utal. Ma a font szó egy adott betűtípust jelent. A betűtípusoknak hatalmas szerepük van a weboldal általános vizuális vonzerejének megteremtésében, ezért fontos, hogy a weboldalkészítő megfelelően alkalmazza.

Weboldal készítés során gondosan kell kiválasztani az alkalmazott betűtípusokat, hogy a megfelelő üzenet közvetítésben és márka építésben megteremtsük a konzisztenciát. Egy webes betűtípusnak olvashatónak kell lennie és biztonságosnak, tehát a különböző eszközökön, böngészőkben és operációs rendszerekben megfelelően jelenik meg.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-02.png

Azok a betűtípusok a legbiztonságosabbak, amelyek a legtöbb operációs rendszerben előre telepítve vannak. Ennek következtében a betűtípusok rendeltetésszerűen jelennek meg, amikor különböző eszközökről, böngészőkből érjük el őket. Legnépszerűbb példái a web biztonságos betűtípusoknak: Times New Roman, Arial, Helvetica.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-03.png

A betűtípusokat talapas (serif) illetve talpatlan (sans-serif) betűk osztályába sorolhatjuk. Mindkét osztályban számtalan választékot találunk, van amelyeket széles körben használnak, másokat pedig díszítőelemként alkalmaznak.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-04.png

Hosszabb szövegben a talpas (serif) betűtípust könnyebb olvasni, ezért a könyvekben, újságokban ezt alkalmazzák.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-05.png

A betűtípusokat nem csak a szöveg közvetítésére, hanem esztétikus megjelenítésre is használjuk. A webdesignerek és grafikusok egyedi betűtípusokat hozhatnak létre, amelyeket a jövőben aktívan használhatunk. Az egyedi betűtípus létrehozásával elérhetjük, hogy megjelenésünk unikális legyen, képesek leszünk arra, hogy kiemeljük a fontos információkat és ennek a kiemelésnek egyedi arculatot adhatunk, a felhasználó figyelmét felhívhatjuk a tartalomra.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-06.png

Nagyon sok felhasználó nem a számítógépről, hanem okostelefonról éri el a tartalmainkat. A webhelynek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy a betűméretet az éppen aktuális kijelző méretéhez igazítsa.

informacios-technologia-webdesign-trendek-betutipus-07.png

A Google Fonts felbecsülhetetlen erőforrás a weboldal készítés során, hiszen a betűtípusok nyílt forráskódú jellege mind személyes, mind kereskedelmi használatra nagyszerű választási lehetőség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2717801341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása