Információs Technológia

IT BLOG

Az Európai Uniónak erősítenie kell a kiberbiztonságot

2022. június 03. 15:07 - RottenBiller

Ha az EU nem határozza meg a saját normáit, akkor kénytelen lesz elfogadni a mások által felállított normákat.

cyber-security-1.jpg

Az Európai Uniónak erősítenie kell a kiberbiztonságot

A Finn WithSecure szerint az Európai Uniónak erősítenie kell a kiberbiztonság terén. A vállalat biztonsági konferenciájának szakértői arról beszéltek, hogy európa-szerte összpontosítani kell a kiberbiztonságra az orosz agresszió miatt.

A szakértők úgy vélik, hogy az Európai Uniónak határozottabb álláspontot kell képviselnie a kiberbiztonsággal kapcsolatban. Gondolnak a kiberbűnözés növekvő hullámának leküzdésére tett lépésekre, továbbá az Oroszországból érkező támadásokra.

Juhani Hintikka, a vállalat elnök-vezérigazgatója az esemény megnyitóján, 2022. június 1.-jén úgy nyilatkozott: "Finnország nem gyakran kerül nemzetközi címlapokra. Ez megváltozott, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, és az európai biztonsági táj egyik napról a másikra átalakult.

Oroszország Ukrajna elleni támadása során többször is megpróbálták kiiktatni az ország kritikus nemzeti infrastruktúráját, de nem kísérte más országok elleni kibertámadások szélesebb köre, ahogy az várható volt. Oroszország és Finnország, valamint szomszédja, Svédország között azonban nőtt a feszültség, miután mindketten jelentkeztek a NATO-hoz való csatlakozásra.

Hintikka szerint ez azt jelenti, hogy "Finnország és Svédország minden bizonnyal egyre érdekesebb célpontjai az orosz kötődésű hackercsoportoknak".

 

cyber-security-2.jpg

 

A vállalat kutatási igazgatója szerint úgy tűnhet, hogy Oroszország kibertámadásai Ukrajna ellen nem járnak sikerrel, ami Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek köszönhető. Ezeket a védelmi erőfeszítéseket a nyugati a partnerek, a Google és a Microsoft is támogatja. Mikko Hypponen szerint.

Az egy évvel ezelőtt szinthez képest, az Ukrajnát ért kibertámadások száma a háromszorosára nőtt. Oroszországnak pedig egyértelmű sikere volt péládul a határellenőrzési rendszerek megbénításában a háború első napjaiban.

Finnország hosszú múltra tekint vissza a védelem terén. A NATO számára értékes partnerré válhatna, a vészhelyzeti tervezés, a katonai képességek és az Oroszország megértése területén.

Szerinte az EU-nak is nagyobb szerepet kell játszania a kiberkérdésekben.

"Nemcsak a technológia mint olyan, hanem a technológiai szabványok is kritikussá válnak. Ha az EU nem határozza meg a saját normáit, akkor kénytelen lesz elfogadni a mások által felállított normákat."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1917847783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása