Információs Technológia

IT BLOG

Ismét amerikai a leggyorsabb Szuperszámítógép

2022. május 31. 09:22 - RottenBiller

Visszavette az Egyesült Államok a vezetést Japántól

pexels-soumil-kumar-735911.jpg

A világ jelen pillanatban legerősebb szuperszámítógépe másodpercenként egymilliárdszor egymilliárd számítási művelet elvégzésére képes. Egy amerikai szuperszámítógép törte át az eddig megközelíteni sem tudott teljesítményhatárt, amellyel alaposan lehagyta vetélytársait.

 

A világ szuper számítógépéit felvonultató lista élére került a Frontier nevű szuperszámítógép, amelyet az Egyesült Államokban építettek. A szuperszámítógép AMD EPYC 64C processzorában több mint 8,7 millió mag működik.

 

Ennek köszönhetően teljesítménye 1,102 exaflops/másodperc, amely azt jelenti, hogy a világon első alkalommal lépte túl számítógép az exaflopsos határt.

 

Ezzel a teljesítménnyel az Amerikai Egyesült Államok visszavette a vezetést Japántól, a világ leggyorsabb számítógépeit felsoroló listán.

 

Eddig a Japán Fugaku rendszer állt az élen, amely a RIKEN Tudományos Intézetben működik. Két évig volt a lista élén 442 teraflops/másodperc teljesítményével, ez kevesebb mint a fele a Frontiernek.

A listát ezen a linken lehet böngészni: https://www.top500.org/lists/top500/2022/06/

 

A harmadik helyen egy Európai Szuperszámítógép szerepel, a Finnországban működő LUMI szerepel, amelynek 1,1 millió processzormagja 152 petaflops/másodperces teljesítményt biztosít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5517844623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása