Információs Technológia

IT BLOG

Mi a Doomscrolling?

2022. november 18. 13:24 - RottenBiller

El kell kerülni a Doomscrollingot, mert káros lehet a fizikai és mentális egészségünkre

pexels-daniel-reche-1556716.jpg

 

Azt a cselekedetet, amikor nagyon sok időt töltünk a képernyő előtt, a sok negatív hírek ellenére. Bizonyos esetekben a negatív hírek fokozott befogadása káros pszichológiai válaszokat válthat ki. Az 1970-es évekből származó jelenség kialakíthat egy téves meggyőződést.

 

A világról az a hamis kép alakulhat ki, hogy sokkal veszélyesebb hely, mint amilyen valójában. A felkavaró képek arra késztethetik az embereket, hogy több információt keressenek az adott témáról. A Doomscrolling a közösségi médiában egy új értelmezést kapott.

 

Egy olyan állapotra utal, amikor valaki megszállottan görgeti a közösségi média hírcsatornáit és a nyomasztó és negatív információkat figyeli. A kifejezés az egész interneten felbukkant a közösségi médiában túlzott rossz hírek fogyasztására utal. Az újabb jelentésére a doomsurfing kifejezést is használják.

 

A Doomsurfing káros lehet a mentális egészségünkre. A problémás hírfogyasztás kritériumai az, hogy az ember annyira belemerüljön a hírekbe, hogy elfelejtse a körülötte lévő világot, az aggodalom megjelenése, amely azt jelenti, hogy az ember gondolatait a hírekkel kapcsolatos gondolatok foglalják el.

 

Téves szabályozásként használja a szakirodalom azt a jelenséget, amikor a hírek nézése csökkenti a szorongó érzést. Hozzátartozik még az is, hogy az ember nehezen tudja abbahagyni a hírek olvasását, nézegetését, illetve, hogy gyakran nem figyel az iskolában vagy a munkahelyen, mert a híreket olvassa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informacios-technologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2617982014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása